ATLASZ-HÉDERVÁR ÉPÍTÉSI ÉS FÖLDMÉRÉSI KFT.

9178 HÉDERVÁR, FÕ ÚT 3.    TEL: 30/290-2051 30/359-6768       E-MAIL ATLASZ-H@ATLASZ-HKFT.HU      WWW.ATLASZ-HKFT.HU

******  ÉPÍTÉSI, FÖLDMÉRÉSI, GEODÉZIAI SZOLGÁLTATÁS SZIGETKÖZ, GYŐR ÉS MOSONMAGYARÓVÁR VONZÁSKÖRZETÉBEN ******

Atlasz-Hédervár Kft saját felhasználásra Visual Lisp és Visual Basic alatt alkalmazásokat fejleszt.
A fejlesztés célja a digitális térképek, adatbázisok, dokumentumok automatizált előállítása. Állandó megrendelőink számára automatizáljuk az előállítás folyamatát, ami következtében olcsóbban jobb szolgáltatást tudunk nyújtani számukra.
Automatizált szolgáltatásaink:

                          Vonalas létesítmények felmérése.

                                    Terepmodell készítés, térfogat számítás.

                     Vízmérce geodéziai felmérése.

               Tervezési térkép készítése.

                                                                                       

A következőkben bemutatjuk  az általunk fejlesztett alkalmazások néhány jellegzeteségét, hogy megítélhesse magas színvonalon és gazdaságosan tudunk az ön számára geodéziai szolgáltatást nyújtani.

mederszakasz


Vonalas létesítmények felmérése, több egymáshoz kapcsolódó alkalmazás csoportot fejlesztettünk:

keresztszelveny mhn

A digitális kódolt mérési eredményekből automatikusan szerkeszthetők a keresztszelvények, hossz-szelvények, és a virtuális térben a szelvények.
A keresztszelvényen a pontok átkódolhatók, új pontok bevihetők és meglévők törölhetők. Változások a keresztszelvényen, hossz-szelvényen és a virtuális térben aktualizálódnak. A kódolásnak megfelelően keresztszelvényeken és a hossz-szelvényeken jelkulcsok felíratok objektumok automatikusan felszerkesztődnek.

keresztszelvény mh


Ezek az alkalmazások bővíthetők a megrendelők igényeitől függően.
Például jogi határ felszerkesztése a keresztszelvényekre. A jogi határt a helyszínrajzon kijelöljük, ami ezzel a keresztszelvények koordináta jegyzékébe integrálódik és a településnév és helyrajziszám adatok egy csatolt fájlba íródnak. A keresztszelvény generáló alkalmazás automatikusan felszerkeszti a keresztszelvényekre.

keresztszelvenyek

A keresztszelvények lehetnek elhelyezve egymás alatt adott távolságban, vagy lapon elhelyezve nyomtatáshoz. A nyomtatáshoz miliméterhállóval is készülhet.  Mindezt teljesen automatikusan elkészíti a keresztszelvény generáló alkalmazás.

hossz-szelvény

Hossz-szelvény a keresztszelvények koordináta jegyzékéből és a hozzá kapcsolt attribútum adatokat tartalmazó fájlból egy Visual Lisp alkalmazást használva automatikusan megszerkesztődik. Alkalmazás a hossz-szelvény vonalakat, jelkulcsokat, feliratokat a hossz-szelvényen elhelyezi. A hossz-szelvény vonalakat és objektumokat a valós szelvényszámuknak megfelelően szerkeszti.

mederszakasz szintvonal

3D tervezésnek egyre nagyobb a létjogosultsága. Ennek az igénynek megfelelően fejlesztettünk több alkalmazást, amely az Autodesk programok 3D rajzolási és szerkesztési funkcióit egészíti ki abból a célból, hogy gazdaságosabban lehessen mérnöki pontosságú modelleket létrehozni
A vizuális térben szerkesztett terepi objektumok, idomvonalak felhasználásával a terepmodell létrehozását automatizáljuk. A terepmodell mérnöki pontosságú, alkalmas térfogatszámításra. A terepmodellből szintvonalakat generálhatunk a vizuális térben.

hídrajz render előtt


hídrajz render útán

A vízuális térben szerkesztett objektumok nemcsak mérnöki számításokhoz használhatók, hanem bemutató készülhet belőle.


felületkülőnbség

Visual Lisp alkalmazásokat fejlesztettünk a földtömegszámítás automatizálására. Két felületmodell metszetének bármely sokszögvonalakkal határolt részére automatikusan elvégzi a földtömegszámítást. A térfogatszámítás dokumentálása történhet rácshálósan megírva a két felületmodell közötti magasságkülönbséget, vagy rétegvonalakkal megírva (a képen) a két modell közötti magassági különbséget

felületkülönbség ksz


A dokumentálás történhet keresztszelvényeken ábrázolva is. A szelvényeket ki kell jelölni a helyszínrajzon és a keresztszelvény generáló alkalmazás automatikusan elkészíti a szelvényeket. Egymás alatt elhelyezve, vagy lapon elhelyezve nyomtatásra készen miliméterhállóval.
A szelvényekkel történő dokumentálás nemcsak két felülettel dolgozhatunk, hanem többel is. Például a különböző időpontban mért terepfelületek.


vízmércék


Vízmércék geodéziai bemérésének dokumentációjának elkészítésének folyamatát a lehető legnagyobb mértékben automatizáltuk. Több Visual Basic és Visual Lisp alkalmazást fejlesztettünk ebből a célból. Az alkalmazásokat úgy készítettük, hogy a digitális mérési eredményeket, és a megrendelő által szolgáltatott digitális attribútum adatokat közvetlenül fogadják. A dokumentumkészítési és rajzolási alkalmazásoknak csak a beillesztési pontokat kell megadni. A számításokat, szerkesztéseket, és a dokumentumok kitöltését az alkalmazások végzik.


vízmércék javítófügvény

Például a vízmérce bemérési jegyzőkönyv tartalmazza a javítófüggvényének elkészítéséhez szükséges összes adatot. A javítófüggvényt elkészítő alkalmazás csak a bemérési jegyzőkönyvet tartalmazó fájlt kell kijelölni. Az alkalmazás beolvassa, kiszámolja, és a megfelelő formátumban elkészíti a javítófüggvény dokumentumot.

szintvonalas tervezési térkép


Tervezési térkép előállítására több Visual Lisp alkalmazást fejlesztettünk. Az alkalmazások lényege a kódolt mérési eredményekből a térkép automatizált előállítása.
A kódolás következtében több pontot tudunk mérni a terepen. A feldolgozást segítő alkalmazásoknak köszönhetően gyorsabban részletesebb 3 dimenziós digitális térképet tudunk előállítani.


vissza


****** ÉPÍTÉSI, FÖLDMÉRÉSI, GEODÉZIAI SZOLGÁLTATÁS SZIGETKÖZ, GYŐR ÉS MOSONMAGYARÓVÁR VONZÁSKÖRZETÉBEN ******
9178 HÉDERVÁR, FÕ ÚT 3.    TEL: 30/290-2051 30/359-6768      E-MAIL ATLASZ-H@ATLASZ-HKFT.HU      WWW.ATLASZ-HKFT.HU