SOÓS JÓZSEF  ES455349 INGATLANRENDEZŐ FÖLDMÉRŐ

9178 HÉDERVÁR, FÕ ÚT 3.    TEL: 30/290-2051     E-MAIL: SOOS.J@ATLASZ-HKFT.HU

****** FÖLDMÉRÉSI, GEODÉZIAI SZOLGÁLTATÁS SZIGETKÖZ, GYŐR ÉS MOSONMAGYARÓVÁR VONZÁSKÖRZETÉBEN ******

  TELEKALAKÍTÁS (TELEKMEGOSZTÁS, TELEKÖSSZEVONÁS, TELEKHATÁR RENDEZÉS)

A telekalakítás általában telekmegosztást jelent. Megosztás esetén egy vagy több telekből két vagy több új telek kerül kialakításra. Pl.: a telek egy részéből új építési telket akarnak kialakítani eladás céljából.

Ritkábban fordul elő telekegyesítés. Egyesítés esetén kettő, vagy több telek van egymás mellett és szeretnék, ha ezek összevonásra kerülnének, és a továbbiakban egy helyrajzi számon szerepelnének.

Legritkábban fordul elő telekhatár-rendezés amikor, két vagy több  földrészlet közti határvonalat úgy változtatjuk meg, hogy nem változtatja meg azok területét, és az változott telkek a kívánt célnak jobban megfelelnek.

Fontos tudni minden telekalakítás engedélyköteles a elsőfokú építéshatóság által.


Telekalakítás általános menete:

1. Legelső lépés kapcsolatba lép velünk  telefonon a 06-30-290-2051, vagy e-mailben az atlasz-h@atlasz-hkft.hu  és mi segítünk a telekalakítást megoldani.

2. Csak a rendezési tervnek megfelelően szabad végrehajtani a telekalakítást. Ezért az első teendő telekalakítási engedély beszerzése. Általában elegendő az építésügyi hatóságtól egy szóbeli beleegyezés. Bonyolultabb esetben elvi telekalakítási engedélyt lehet kérni az építésügyi hatóságtól.

3. A Földmérő beszerzi a munkájához szükséges adatokat a földhivataltól és ellenőrzi azok ellentmondás mentességét   (pl. területszámítási, térképezési hiba). Ritkán előfordul ellentmondás, ilyenkor a telekalakítást egy földhivatali hatósági vizsgálat és határozat előzi meg.

4. Terepi mérés során a földmérő felméri a helyszíni állapotot, és meggyőződik a nyilvántartási adatok mennyiben egyeznek meg a helyszíni használattal. Kitűzi és beméri az új osztóvonalak pontjait. 

5. A helyszíni mérés adataiból a földmérő elkészíti a változási vázrajzot, és beadja a Földhivatalba záradékolás (vizsgálat) céljából.

6. A öt példányban záradékolt vázrajzokat be kell nyújtani az önkormányzathoz, és végleges telekalakítási engedélyt kell kérni. Ehhez egy kérelmet kell kitölteni, be kell fizetni az eljárási illetéket, vagy illetékbélyeget kell ragasztani rá és csatolni kell a három hónapnál nem régebbi térképmásolatot. Ezzel párhuzamosan  el kell készíteni a telekalakítási, illetve közös tulajdont megszüntető szerződést, melyben a feleknek rendelkezniük kell a tulajdoni lapon szereplő szolgalmakról, kötelezettségekről, jelzálogbejegyzésekről és a tulajdoni hányadról.

7. Az építésügyi hatóság engedélyező határozatát, két eredeti záradékolt vázrajzot és szükség szerint a tulajdoni viszonyokat rendező szerződéseket a tulajdonos jogi képviselője (ügyvéd) nyújtja be a földhivatalba átvezetésre.

8. Ha minden irat rendben van, a földhivatal a beadást követő napon a változás iránti kérelmet a tulajdoni lapra széljegyként rávezeti, majd általában 30 napos határidővel véglegesen átvezeti.


vissza


****** FÖLDMÉRÉSI, GEODÉZIAI SZOLGÁLTATÁS SZIGETKÖZ, GYŐR ÉS MOSONMAGYARÓVÁR VONZÁSKÖRZETÉBEN ******
9178 HÉDERVÁR, FÕ ÚT 3.    TEL: 30/290-2051     E-MAIL: SOOS.J@ATLASZ-HKFT.HU
 ABDA BAKONYGYIRÓT BAKONYPÉTERD BAKONYSZENT-LÁSZLÓ BŐNY BÖRCS DUNASZEG DUNASZENTPÁL ÉCS ENESE FENYŐFŐ GÖNYŰ GYŐR GYŐRASSZONYFA GYŐRLADAMÉR GYŐRSÁG GYŐRÚJBARÁT GYŐRÚJFALU GYŐRZÁMOLY IKRÉNY KISBAJCS KORONCÓ KUNSZIGET LÁZI MEZŐÖRS NAGYBAJCS NAGYSZENTJÁNOS NYALKA NYÚL ÖTTEVÉNY PANNONHALMA PÁZMÁNDFALU PÉR RÁBAPATONA RAVAZD RÉTALAP ROMÁND SIKÁTOR SOKORÓPÁTKA TÁP TÁPSZENTMIKLÓS TARJÁNPUSZTA TÉNYŐ TÖLTÉSTAVA VÁMOSSZABADI VÉNEK VESZPRÉM-VARSÁNY ABDA BAKONYGYIRÓT BAKONYPÉTERD BAKONYSZENT-LÁSZLÓ BŐNY BÖRCS DUNASZEG DUNASZENTPÁL ÉCS ENESE FENYŐFŐ GÖNYŰ GYŐR GYŐRASSZONYFA GYŐRLADAMÉR GYŐRSÁG GYŐRÚJBARÁT GYŐRÚJFALU GYŐRZÁMOLY IKRÉNY KISBAJCS KORONCÓ KUNSZIGET LÁZI MEZŐÖRS NAGYBAJCS NAGYSZENTJÁNOS NYALKA NYÚL ÖTTEVÉNY PANNONHALMA PÁZMÁNDFALU PÉR RÁBAPATONA RAVAZD RÉTALAP ROMÁND SIKÁTOR SOKORÓPÁTKA TÁP TÁPSZENTMIKLÓS TARJÁNPUSZTA TÉNYŐ TÖLTÉSTAVA VÁMOSSZABADI VÉNEKVESZPRÉM-VARSÁNY ÁSVÁNYRÁRÓ BEZENYE DARNÓZSELI DUNAKILITI DUNAREMETE DUNASZIGET FEKETEERDŐ HALÁSZI HÉDERVÁR HEGYESHALOM JÁNOSSOMORJA KÁROLYHÁZA KIMLE KISBODAK LÉBÉNY LEVÉL LIPÓT MÁRIAKÁLNOK MECSÉR MOSONMAGYARÓVÁR MOSONSZENTMIKLÓS MOSONSZOLNOK PÜSKI RAJKA ÚJRÓNAFŐ VÁRBALOG GYŐRSÖVÉNYHÁZ BŐSÁRKÁNY FEHÉRTÓ BEZI CSORNA